Politika

Србија не шаље војску у Грузију

БЕОГРАД - Влада Србије ће у четвртак на захтјев Министарстава одбране и спољних послова и формално измијенити "Индивидуални програм партнерства са НАТО", па два припадника српске Војске ипак неће отпутовати на војну вјежбу у Грузији.


Челници оба министарства су, на иницијативу Министарства одбране, недвосмислено одлучили да ипак не треба да се учествује на спорној вјежби, рекли су у Министарству одбране, а на измјену овакве одлуке иначе легитимно могу да утичу сви ресори у Влади.

У дипломатским круговима измјену одлуке објашњавају ескалацијом сукоба на Кавказу у августу прошле године. У свјетлу нових спољнополитичких дешавања, уз сагласност Министарства одбране, донесена је одлука да се планиране активности ревидирају, како не би били угрожени безбједност и интереси Русије, и било које државе и како се не би доприносило проблемима у Грузији.

Политичка одлука је донесена, само ће бити технички спроведена на сједници Владе, а о томе је већ обавијештен амбасадор Русије, док ће НАТО за то званично сазнати након сједнице Владе Србије, рекли су "Политици" извори блиски Министарству спољних послова.

Када је Влада Србије 25. децембра, на приједлог Министарства спољних послова једногласно усвојила закључак о учешћу у војној вјежби, дошло до "незапаженог бирократског пропуста у мору активности у вези са учешћем у Партнерству за мир".

На сједници Владе Србије непажњом се поткрала грешка, те је одлука о учешћу на вјежби "прошла", иако се знало за рат у Грузији. Спорна вјежба није избачена из дневног реда, а да то нико из Владе тада није примијетио.

"Одлуку не доносимо ни под каквим притиском, нити су Руси ургирали. Једноставно смо одлучили да исправимо грешку. Интересантно је да је Русија реаговала тек сада", рекли су незванично у Министарству одбране.

Према истим изворима, Јерменија је већ отказала учешће, а сличну одлуку ће, највјероватније, донијети и Украјина и Турска, јер не желе да утичу на политичку ситуацију у региону Кавказа.

У оба министарства Србије се процјењује да никаквих негативних спољно-политичких последица не би требало да буде, а Србија овом одлуком неће много ни добити, али ни изгубити. Одлука ће бити у државном интересу, донијета општим консензусом у Влади.

У Министарству одбране подсјећају да је Генералштаб Војске Србије, почетком фебруара прошле године, званично пријавио Министарству спољних послова, које је носилац сарадње са НАТО, да је ВС заинтересована да учествује на вјежби, која је оцјењена као корисна.

НАТО је чланице Партнерства за мир и Русију обавјестио о томе гдје се вјежба изводи још у јулу прошле године, а у августу је у Грузији избио сукоб. Србија је о мјесту одржавања вјежбе обавјештена у јулу преко представника Министарства спољних послова при НАТО Бранислава Милинковића.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog