Intervju

Бранислав Гарић: Додик јесте власт, али није изнад закона

БАЊА ЛУКА - Као и сваки пут у оваквим трагичним ситуацијама,  повећа се интересовање јавности за предметну особу. У овом случај, након велике читаности интервјуа који је Бранислав Гарић дао страначком гласилу Јавност, Фронтал.РС доноси још млађи интервју, који је дат крајем децембра 2008. године, магазину Екстра из Бијељине. Представљен је без измјена и у цјелости.


Предсједник општинског одбора у једном од два најважнија, и одбрањена бастиона СДС на локалним изборима, за Ектстра прича о стању у његовој општини, ситуацији након избора и плановима које ова странка има за предстојеће парламентарне изборе.

Када је прије годину дана, на чело ОО СДС Добој дошао Бранислав Гарић, СДС је иза себе имала једва нешто више од 8.000 гласова, и укњижен пораз од СНСД на општим изборима.

На локалним изборима одржаним ове године, Гарић је, као носилац одборничке листе СДС, освојио 11.724 гласа, и тиме постао кандидат за одборника, који је освојио највећи број гласова у читавој Републици Српској. Са 18.724 гласа, колико је освојила одборничка листа, СДС је у Добоју надмашио бројку из друге половине деведесетих година, када је ова странка била на врхунцу политичке моћи.

Током изборне кампање у Добоју, вођен је невиђен медијски и политички рат између СДС и СНСД, који је на моменте попримао изглед рововске битке. СДС је из овог окршаја изашла као побједник, за шта многи, уз бившег и садашњег начелника општине Обрена Петровића, заслуге управо приписују Гарићу.

Поведени информацијама о финансијском краху који је, наводно, доживјела локална власт, од Гарића смо затражили да да своје виђење ситуације у Добоју. Као прво, о написима да је буџет општине празан и да запослени у административној служби два мјесеца нису примили плате?

- То су најобичније инсинуације појединих медија. Није тачно да радницима запосленим у Административној служби, у претходна два мјесеца, односно од избора, нису исплаћиване плате и остале принадлежности, које им по Закону о раду следују. Додик је у предизборној кампањи пријетио да Влада РС неће сарађивати са општинама, у којима његов СНСД не освоји власт. Динамика прерасподјеле средстава прикупљених од ПДВ, на подручју општине Добој је током предизборне кампање, а посебно након избора, у октобру и новембру, била спорија него иначе, због опструкција од стране Владе. Тако да смо имали и нешто спорије пуњење општинског буџета током тог периода. Међутим, Додик јесте власт, али није изнад закона - тако да се сарадња и комуникација са Министарством финансија нормализује, и општински буџет се пуни по плану. Општина Добој све своје финансијске обавезе испуњава на вријеме.

Сарадња и комуникација са Министарством финансија се нормализује, и општински буџет се пуни по плану

 

Ипак, дио радника Администартивне службе у Добоју остао је без посла. Зашто?

- Што се тиче наводних отпуштања, СНСД је и након избора наставио прљаву кампању, потпомогнут појединим новинарима и представницима цивилног сектора. Истина је да су у периоду након избора, али и пред саме изборе, одређеном броју радника истекли уговори који су били на одређено вријеме. Ради се, углавном, о приправницима који су по завршетку школовања били примљени на одређено вријеме, до испуњавања услова за полагање државног испита. Тај програм је проведен заједно са Владом Републике Српске и за циљ је имао оспособљавање младих за послове у локалној и државној управи.

 Треба да одговарају и они који су се незаконито обогатили, и они који су заташкали то њихово богаћење.

 

Као подпредсједник, како гледате на турбуленције у СДС. Бавили си те то она више собом, него ли политиком?

Не бих рекао да се СДС бави собом, јер свако ко зна да чита између редова, у протекла два мјесеца је могао прозрети да је и овај посљедњи удар на СДС - пројектован споља. То је само наставак једног пројекта уништавања СДС, који је отпочет још прије 11 година, када је први пут покушано цијепање на ривалитету Бања Луке и Пала. Данас је то покушано на релацији Бања Лука, с једне стране, и Добој, Бијељина и Источно Сарајево, с друге стране. Занимљиво је да је овај пројекат реактивиран након прошлогодишњих пријевремених предсједничких избора, када је, након седам година континуираног пада броја гласова, СДС први пут забиљежио раст. Када се испоставило да је тенденција раста настављена и на локалним изборима, јер је СДС освојио 39.000 гласова више него на општим изборима 2006, услиједио је овај дириговани удар, а све с циљем да се спријечи повратак СДС на власт 2010. године.

 

Ако је тако, какви ће бити наредни кораци СДС, чему ћете се посветити?

- Активности бих сврстао у три категорије: очување позиција РС и њена демократизација, рјешавање социјалних проблема, и борба против криминала и корупције.
Обзиром на то да је пред нама реформа Устава БиХ, СДС је спремна да да свој пуни допринос, да ова реформа не буде још једна реформа на штету РС, и управо зато инсистирамо да се она води у институцијама система. Очекујемо да ће предсједник РС Рајко Кузмановић, у скаду са закључцима НС РС, предложити свим партијама из РС заједничку платформу, да ћемо постићи јединство позиције и опозиције по овом питању, јер је то највиши интерес свих нас.
Такође, сматрамо да је неопходно вратити нарушену демократску равнотежу у РС, извршити њену децентрализацију и тако власт спустити што ближе народу.

Очекујемо да ће предсједник РС, у скаду са закључцима НС РС, предложити свим партијама заједничку платформу о промјени Устава 

 

Као прва странка опозиције, како гледате на најављену економску кризу која, као посљедица глобалне финансијске кризе, куца и на наша врата?

- Посебну пажњу у наредном периоду треба посветити социјално-угроженим категоријама. Влада РС, нажалост, умјесто да се суочи с проблемима који су пред нама због свјетске економске кризе, одлучила је да те проблеме негира. Тако нам је министар финансија Џомбић прије пола године причао како је инфлација у РС увезена из Америке, а сад нам прича како се посљедице кризе неће осјетити код нас. Сви знамо да то није тако, и да се посљедице већ осјећају. Првенствено у предузећима извозне оријентације. Плашим се да ће идуће године велики број радника, који и онако живе на ивици егзистенције, завршити на улици. Зато ће СДС инсистирати на смањену јавне потрошње и подстицању привреде, као и да се паре од приватизације не држе на банкама, а све како би пробране банке народу давале његов новац под каматама и тако остваривале профит, него да се тај новац мора усмјерити у привреду. И трећа ствар, СДС јесте борба против криминала и корупције. РС мора постати правна држава у којој ће закони једнако важити за све. СНСД је на овој тези дошао на власт, обећао на је ревизију приватизације и много тога, а на крају смо добили једно велико ништа. Треба да одговарају и они који су се незаконито обогатили, и они који су заташкали то њихово богаћење.

 

На Чавића и Калинића смо ставили тачку

Што се тиче двојице бивших предсједника СДС, уз сву добру вољу, не могу да разумијем начин на који су наступили. Не према Младену Босићу, него према СДС у цјелини. Скупштина у Добоју је недвосмислено показала повјерење базе, показало се јединство одбора. Значи, нема било каквих подјела унутар СДС. Стављена је тачка, па сада пуном снагом идемо даље. Оваква власт, даје нам и те како много простора за жесток опозициони рад, категоричан је Гарић.

Оптуштања су по предизборној систематизацији

Чињеница је, такође, да је одређени број радника вишак по систематизацији радних мјеста у Административној служби, усвојеној на једној од посљедњих сједница Скупштине општине Добој, у претходном мандату. По новој систематизацији, предвиђени број радника је сведен на 205, чиме би се приближили стандардима Европске уније о броју потребних службеника у локалној самоуправи - сразмјерно броју становника.

Komentari
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog