Republika Srpska

Послодавци: Увођење царина је неозбиљно

САРАЈЕВО - Предсједник Асоцијације послодаваца БиХ, Нихад Имамовић, рекао је да БиХ - одлуком парламента о увођењу царина на увоз из земаља из окружења - показује да је неозбиљна и навео да су послодавци из региона јединствени да се не могу доносити такве парцијалне одлуке.


"Требало је донијети више других мјера прије ове одлуке предвиђене Законом о заштити домаће производње БиХ. Јесмо за заштиту домаће производње, али не на начин којим ће се кршити споразуми с ЕУ и Цефта", нагласио је Имамовић на састанку удружења послодаваца Јадранске регије.

Он је рекао да привредницима недостаје подршка представника власти у реализацији неопходних реформи које оптерећују и коче развој привреде у БиХ и додао да послодавци регије нису представници политике, те самим тим лакше сарађују и траже најбоља рјешења за превазилажење тешке економске ситуације.

Излазак из свјетске економске кризе предсједници удружења послодаваца Јадранске регије, коју чине БиХ, Србија, Македонија и Хрватска, виде у новим тржиштима и пројектима које би требало држава да помогне.

Предсједник Уније послодаваца Србије Стеван Аврамовић нагласио је да је послодавцима из БиХ понуђено да се преко партнера из Србије пробију на руска и друга тржишта која имају више од 250 милиона потрошача и додао да инвестиције ове двије државе могу бити много обимније.

Предсједник Конфедерације послодаваца Македоније Миле Бошков сматра да би додатна едукација радника, као и јача сарадња влада и послодаваца постигао већи степен раста предузећа, њихове продуктивности и конкурентности производа, преносе "Независне новине".

Предсједник Хрватског удружења послодаваца Дамир Кус рекао је на јучерашњем састанку у Сарајеву да је свима у интересу да криза направи што мање штете, те да се унаприједи Цефта.

Унија послодаваца Србије домаћин је сљедећег састанка послодаваца Јадранске регије, који ће бити одржан у другој половини септембра.

Дом народа је Парламенатарне скупштине БиХ у понедјељак 27, априла, завршио је разматрање у првом читању Приједлога закона о заштити домаће производње унутар споразума Цефта.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog