Društvo

Торлак: Нема мексичког грипа у Србији

БЕОГРАД - Београдски Институт Торлак, потврдио је да седамдесетогодишња жена, која је примљена у болницу у Новом Саду, не болује од мексичког, односно свињског грипа.


"Торлак је потврдио негативан налаз. Овај налаз се мора поновити и у референтној лабораторији у Лондону и то ће бити учињено у наредним данима", рекао је члан Радне групе Србије за епидемије Бранислав Тиодоровић.

Он је додао да ће лабораторија и у Лондону са великом вјероватноћом потврдити тај негативни налаз и навео да је пацијенткиња добро

"Ми смо се понашали прем аупутствима Светске здравствене организације /СЗО/. Можда некоме делује да смо мало више радили, али боље и тако него да смо промашили неки случај и да се развије епидемија", навео је Тиодоровић за РТС.

Говорећи о могућности да се појави случај пандемије из 1918. године, када је готово петина становништва Европе умрла, Тиодоровић је навео да су процјене СЗО да се пандемиија може десити великих обима, али толика смртност се не очекује.

Године 1918. готово петина становништва Европе је умрла од пандемије, сад се не очекује толика смртност.

Он је истакао да су се све земље добро истренирале за птичији грип, али да се може десити да број обољелих од мексичког буде велики.

Тиодоровић је навео да не може да потврди да су грађани који су се вакцинисали против сезонског грипа сигурнији, наводећи да се то питање још увијек разматра, иако има индиција да су вакцинисане особе мање обољевале.

Он је рекао да овог тренутка Србија располаже довољним количинама лијекова, јер вакцине за пандемијски мексички грип још увијек нема, и да може да сузбије евентуални први талас, ако до њега дође, и да га држи под контролом.

Према његовим ријечима, ови лијекови се неће налазити у слободној продаји, како их грађани не би масовно куповали и тако смањили отпорност, односно да се створи резистенција.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog