Društvo

Додик: Из ФБиХ чекамо половину бране на Угру

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске, Милорад Додик, рекао је да је РС обезбиједила средства за изградњу двије хидроелектране укупне снаге 40 мегавата на ријеци Угар, али да Федерација БиХ треба да обезбиједи јасне гаранције како би почео тај заједнички пројекат.


"Мислим да је основни проблем новац за који ФБиХ треба да обезбиједи јасне гаранције. РС тај новац има, али не може да направи пола бране, јер се мора изградити читава", поручио је Додик.

Истичући да РС има финансијску и оперативну способност за изградњу двије хидроелектране на Угру, Додик је напоменуо да је за реализацију тог пројекта неопходно да се са ФБиХ формира заједничко предузеће, пошто су већ договорена остала питања и отклоњене друге недоумице.

Премијер Српске подсјетио je да је предвиђено да се трошкови за реализацију тог пројекта дијеле на пола између РС и ФБиХ, наглашавајући да се у реализацију може кренути истог часа када се постигну јасне гаранције за износ потребних средстава, пошто је РС та средства већ обезбиједила.

Заједничка изградња хидроелектрана на ријеци Угар, договорена је на нивоу ентитетских влада у новембру 2007. године а недавно је постигнут и договор о сједишту будућег предузећа.

Ријека Угар је десна притока Врбаса, а дијелом је и природна граница између РС и ФБиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog