Svijet

Буркина Фасо: 650 мртвих од менингитиса

УАГАДУГУ - Од почетка године у Буркини Фасо од менингитиса и малих богиња умрло је више од 650 лица, саопштиле су данас власти из ове западноафричке државе.


"Од 1. јануара до 16. априла здравствене службе пријавиле су 3.529 случајева менингитиса укључујући и 449 смртних", рекао је данас специјалиста епидемиолог у Министарству здравља Буркине Фасо Оусмане Бадоло.

Он је додао да је број обољелих много мањи него у истом периоду протекле године када је регистровано 8.832 случајева за које се сумњало да су обољели од менингитиса, укључујући и 862 смртна случаја.

Менингитис је веома заразан и првобитни симптоми су брз раст температуре, тешке главобоље, повраћање и укоченост врата.

У протеклих неколико година, Буркина Фасо је најтеже погођена земља у подсахарском "појасу менингитиса" који се протеже од Сенегала на атлантској обали до Етиопије на истоку. Бадоло је такође упозорио да су у овој држави у порасту и случајеви малих богиња.

Здравствене власти су од јануара регистровале 31 595 случајева малих богиња, док је било 226 смртних случајева. Мале богиње су, као и менингитис, веома заразне, а по бројкама живота које односе, ни близу им се не указује дужна пажња, као што је случај са медијском хистеријом поводом тзв. Свињског грипа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Какав је ваш животни стандард данас у односу на годину дана раније?

Rezultati ankete
Blog