Svijet

Буркина Фасо: 650 мртвих од менингитиса

УАГАДУГУ - Од почетка године у Буркини Фасо од менингитиса и малих богиња умрло је више од 650 лица, саопштиле су данас власти из ове западноафричке државе.


"Од 1. јануара до 16. априла здравствене службе пријавиле су 3.529 случајева менингитиса укључујући и 449 смртних", рекао је данас специјалиста епидемиолог у Министарству здравља Буркине Фасо Оусмане Бадоло.

Он је додао да је број обољелих много мањи него у истом периоду протекле године када је регистровано 8.832 случајева за које се сумњало да су обољели од менингитиса, укључујући и 862 смртна случаја.

Менингитис је веома заразан и првобитни симптоми су брз раст температуре, тешке главобоље, повраћање и укоченост врата.

У протеклих неколико година, Буркина Фасо је најтеже погођена земља у подсахарском "појасу менингитиса" који се протеже од Сенегала на атлантској обали до Етиопије на истоку. Бадоло је такође упозорио да су у овој држави у порасту и случајеви малих богиња.

Здравствене власти су од јануара регистровале 31 595 случајева малих богиња, док је било 226 смртних случајева. Мале богиње су, као и менингитис, веома заразне, а по бројкама живота које односе, ни близу им се не указује дужна пажња, као што је случај са медијском хистеријом поводом тзв. Свињског грипа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog