Politika

Караџић: Вратите невиним људска права

ХАГ - Бивши предсједник Републике Српске, Радован Караџић, затражио је данас од међународног представника у БиХ, Валентина Инцка, да укине ограничења која су наметнута невиним грађанима РС за које се сумња да су му помагали у скривању од власти.

"Знам да су многи прошли кроз велике патње само зато што су у неком тренутку познавали мене или неког од мојих пријатеља. Сада, када сам у притвору Међународног суда за ратне злочине у бившој Југославији, и када су околности мог вишегодишњег скривања познате, нема разлога да се настави ограничавање и наношење штете животима ових невиних људи", наводи Караџић у писму Инцку.

Он посјећа да су многи људи и даље изложени рестрикцијама, да не могу да имају личне документе или банковне рачуне, или не могу да учествују ни на који начин у политичком животу.

Караџић тражи да се њихова политичка и економска права обнове, пошто је сада познато да нико од тих људи није помагао његово скривање од власти.

"Знам да има неких жртава, попут Јеремије Старовлаха и његовог сина Александра, чији се животи никада неће моћи потпуно обновити од штете која им је нанесена током лова међународне заједнице на мене. Али искрено се надам да ваша канцеларија сада може да поправи штету која је нанесена великом броју невиних људи који, чак и сада, далеко послије мог хапшења, и даље пате као резултат ограничења која су им наметнута како бих ја био ухваћен", пише Караџић.

Он наводи да стотина његових пријатеља које је имао у новом животу у Београду може да потврди да нико од људи из РС није имао никаква сазнања о његовом боравишту, нити је имао било какав контакт с њим.

Караџић је позвао Инцка да и лично дође у Хашки трибунал и увјери се у истинитост његових тврдњи, како не би било никакве сумње да су људи који и даље пате у ствари невини и да га нису крили нити му помагали.

"Желим да учиним све што могу да олакшам патње оних чији је једини гријех тај што су ми били пријатељи, рођаци или познаници. Позивам вас да иницирате укидање ових ограничења, која више немају никаквог основа, нити вриједности", закључује Караџић у писму Инцку.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog