Politika

Караџић: Ма, ко је почео рат!?

ХАГ - Правни савјетник Радована Караџића, Питер Робинсон, поново је затражио од њемачке Владе да достави одређене информације за потребе Караџићеве одбране пред Хашким трибуналом које би могле потврдити да су велике западне силе разматрале рат у БиХ много прије него што је Караџић дошао на власт.


У писму које је 30. априла упућено њемачком амбасадору у Холандији Томасу Лауферу правни савјетник ургира да њемачка Влада одговори на писмени захтјев који је Караџић упутио 14. априла 2009. године и на који није добио одговор.

"Био бих захвалан уколико бисте одговорили на писмо како бисмо могли да кренемо даље у процесу, без потребе да од судског вијећа тражимо да примора вашу Владу да достави тражене информације", пише Робинсон.

Караџић сматра, што у писму и наводи, да би му тражени документи омогућили да покаже да су велике западне силе разматрале рат у БиХ много прије него што је он дошао на власт и да рат није био резултат његове намјере да уништи једну етничку групу или протјера муслимане из појединих дијелова БиХ.

Они су релевантни како би приказали ставове и понашања лидера три стране током рата у БиХ.

У прилогу је и Караџићево оригинално писмо, које посједује Срна, у којем он тражи информације потребне за припрему одбране у процесу пред Међународним судом за бившу Југославију по оптужбама за геноцид, злочине против човјечности и ратне злочине у вези са ратом у БиХ од 1992. до 1995. године.

Караџић од њемачке Владе тражи све минуте, биљешке, снимке и остале забиљешке са састанка у вези са разматрањем распада Југославије који је одржан 1976-1977. године на фарми у близини Минхена.

Он наводи да су састанку присуствовали њемачки министар одбране Јозеф Штраус, представници Велике Британије Брајан Кросли, Шпаније Санчез Беа, Ватикана Пол Видат, Француске генерал Пјер-Мари Галоа и остали.

Други захтјев односи се на све извјештаје од 1980. до 1992. године које њемачка Влада посједује, а у којима је разматран распад Југославије или се о њему разговарало.

Трећи Караџићев захтјев је да му буду достављени сви извјештаји о разговорима између представника њемачке Владе и Радована Караџића, Алије Изетбеговића или Фрање Туђмана од 1. јануара 1991. до 31. децембра 1995. године.

У писму њемачкој Влади Караџић наводи да је његов тим одбране спреман да помогне у испуњавању захтјев кроз преглед докумената у Њемачкој или пружањем неопходних појашњења како би лоцирали релевантне документе без превише тешкоћа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog