Svijet

Руски граничари стигли у Абхазију и Јужну Осетију

МОСКВА - Руски војници заузели су позиције на границама отцијепљених грузијских региона Абхазије и Јужне Осетије у складу са споразумом који су сепаратисти постигли са Москвом, јавила је агенција Интерфакс.


"Руске пограничне јединице ушле су у Јужну Осетију и распоређене су према граници са Грузијом", рекао је главнокомандујући јужних пограничних снага Николај Лисински.

Он је додао да ће штаб пограничних снага бити лоциран у Шинвалију, а остатак дуж цијеле границе.

Шеф оружаних снага сепаратиста у Абхазији, Анатолиј Зајцев, рекао је да су руске граничаре дочекали мјештани носећи цвијеће у рукама.

"Руске пограничне снаге стигле су у област Гали одмах након потписивања споразума у Москви о заједничкој заштити границе у Абхазији", рекао је Зајцев, говорећи о споразуму који је потписан у четвртак између Москве и лидера два региона.

У оквиру овог споразума, који ће бити на снази 10 година, Русија одмах преузима дужности чувања граница са Грузијом, укључујући поморске патроле у Црном мору.

Запад је раније осудио потписивање ових споразума. И САД и ЕУ сматрају да ови споразуми представљају кршење споразум о прекиду ватре који је ЕУ испословала прошлог љета.

Потписивање се подударило са спором око планова НАТО да одржи војне вјежбе у Грузији овог мјесеца.

Алијанса је маневре описала као вјежбе против тероризма које не представљају пријетњу ниједној држави, али руски предсједник Дмитри Медведев их је осудио као "провокацију" чији је циљ да охрабри "несмотрено" руководтсво Грузије.

Грузијско министарство иностраних послова осудило је нове споразуме о граници рекавши да представљају "још један покушај Русије да оснажи војно присуство на грузијским окупираним територијама и легитимизира окупациони процес".

Русија је већ раније распоредила хиљаде војника у Абхазији и Јужној Осетији. Москва је пристала на градњу поморске базе у Абхазији на обали Црног мор

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog