Svijet

Мексико: Закон о посједовању дроге

МЕКСИКО СИТИ - Мексички Конгрес усвојио је приједлог закона којим се дозвољава посједовање мале количине дроге, типа марихуане и метамфетамина, док се предсједник Фелипе Калдерон бори против трговаца дрогом.


Према новом закону може се посједовати до пет грама марихуане, 500 милиграма кокаина и мала количина хероина и метамфетамина.

Доњи дом усвојио је овај приједлог закона касно у четвртак. Сенат је већ раније одобрио овај закон, а очекује се да ће ове седмице Калдерон дефинитивно ставити свој потпис.

Мексички Конгрес усвојио је сличан приједлог 2006. године, али је на њега уложио вето тадашњи предсједник Винсенте Фокс, након што је Вашингтон рекао да ће усвајање закона имати контраефекат.

САД недавно су снажније подржале војну акцију Мексика у борби против картела, у чијим је међусобним обрачунима убијено више од 2 000 људи ове године, а насиље се полако пребацује преко границе.

Амерички предсједник Барак Обама похвалио напоре Калдерона у борби против дроге током посјете Мексику и обећао више агената и јаче контроле на границама како би се сузбило кријумчарење оружјем и дрогом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog