Svijet

Лисабонски споразум или Русија

ПРАГ - Чешка би требало да одобри Лисабонски споразум како би избјегла да падне под утицај Русије, изјавио је данас чешки премијер Мирек Тополанек.


"Морамо да осјетимо шта се дешава у Украјини, Молдавији, Грузији. Руска самоувјереност треба да нам буде упозорење да постоји одређена жеља да нас поново повуче у своју сферу утицаја", рекао је Тополанек у телевизијској дебати.

Он је додао да су све лоше стране Споразума ништавне у односу на оно што се може десити у наредних 10 или 15 година уколико Чешка не одобри споразум.

Чешка је једна од земаља која касни са ратификацијом споразума заједно са Ирском која га је потпуно одбацила на референдуму прошле године, али су нови избори заказани за новембар ове године.

Споразум, који морају да ратификују све чланице ЕУ да би ступио на снагу, одобрио је доњи дом чешког парламента у фебруару.

Очекује се да ће горњи дом 6. маја гласати о тексту, чији је циљ да поједностави процес доношења одлука имајући на уму проширење блока 2004. и 2007. године.

Након гласања споразум мора да потпише предсједник Вацлав Клаус, који је његов највећи противник.

Тополанек је рекао да Клаус треба да допусти премијеру Јану Фишеру да води састанак савјета ЕУ у јуну јер према Уставу предсједник нема извршну моћ.

Већ је најављено да ће Клаус бити задужен за самите ЕУ са Јапаном 4. маја, Русијом 21. и 22. маја и Јужном Корејом 23. маја.

"Препоручио бих да чешки премијер предводи састанак савјета у јуну. Дневни ред укључује многе ствари за које је потребна извршна моћ", рекао је Тополанек.

Он је додао да уколико предсједник одлучи да представља Чешку на неком међународном догађају нико га у томе не може спријечити.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog