Politika

Нећемо ваљда бити задња рупа на визној свирали

БАЊА ЛУКА - Предсједавајући Предсједништва БиХ, Небојша Радмановић, изразио је наду да се неће догодити да земље у окружењу добију безвизни режим, а БиХ не добије, те истакао да вјерује у политичку мудрост ЕУ.


Радмановић је рекао да ће, уколико БиХ до краја године не добије безвизни режим, а друге земље у окружењу добију, то већ бити проблем ЕУ.

Он сматра да је визни режим одавно проблем за грађане БиХ, наводећи да је стајање пред амбасадама недостојно Европљанина и човјека.

''Вјерујем да ће ЕУ, макар понекад спора и бирократизована, показати грађанима БиХ шта мисли", рекао је Радмановић новинарима у Бањој Луци.

Према извјештајима медија, Европска комисија објавиће извјештај о спремности и напретку земаља западног Балкана за визну либерализацију, односно о испуњавању критеријума из Мапе пута, у понедјељак, 18. маја.

Званичници Европске комисије ће у извјештају објавити појединачне процјене за сваку државу, из којих ће бити јасно за које земље је у овом тренутку могуће укидање виза. Према очекивањима, то би могле бити Србија, Македонија и Црна Гора, док ће се од Албаније и БиХ затражити додатни напори.

Радна група ЕУ за Балкан о извјештају Европске комисије требало би да расправља 25. маја, под условом да не буде озбиљнијих примједби на његов садржај, док би Европска комисија током јуна могла да упути званичну препоруку о уласку одређених земаља на бијелу шенгенску листу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog