Politika

Инцко и даље тоциља исту причу о стабилности

БЕОГРАД - Високи представник у БиХ, Валентин Инцко, изјавио је да би политичари у БиХ могли да помогну процес затварања ОХР, тако што би доказали да је политичка ситуација у земљи стабилна.


Инцко је истакао да би усвајање реформи Устава показало Европској заједници да је политичка ситуација у БиХ стабилна.

"Ако би они усвојили макар малу реформу Устава, када би се ентитети, партије договориле да треба мијењати Устав, рецимо, да Дом народа умјесто 15 људи има више чланова или да предсједник државе буде један, онда би Европска заједница рекла - види, они су мијењали устав, политичка ситуација је стабилна, јер су они сами у стању да направе нешто такво", рекао је Инцко.

Он је истакао да је за њега прудски процес важан, јер је то резултат договора политичара у БиХ без странаца.

"БиХ има зрелост, али још није на том нивоу као нека друга земља гдје је посљедњи рат био прије 50 или 100 година. Ипак су ту још људи који пате", рекао је Инцко за Радио-телевизију Србије.

Инцко је рекао да је безбједносна ситуација у БиХ стабилна и у овом тренутку далеко од сукоба.

"Процјене су и међународних снага у БиХ да је безбједносна ситуација стабилна. Ту нема дилеме, мада нико нема гаранције да ће тако бити сљедећих 100 година", рекао је високи представник у БиХ.

На примједбу како у јавности влада утисак да се оштрије критикују изјаве из РС о томе да БиХ није њихова обавезна будућност, а са много мање жара критикују они који говоре да је РС геноцидна творевина, иако је настала у Дејтону, Инцко је најавио да ће осуђивати "оштру реторику и са једне и са друге стране".

На крају крајева, све што је Инцко рекао лијепо звучи, осим једног озбиљног проблема, који је представљао проблем у раду свих високих представника „међународне заједнице". Он је да основни задатак ове институције представља што веће развлашћивање Републике Српске.

Са таквом политиком, никад неће бити стабилне политичке ситуације.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog