Politika

Свештенство апелује против "Културе религија"

БИЈЕЉИНА - Братство и сестринство Пресвете Богородице Тројеручице, манастира Светог Василија Острошког у Бијељини, апеловало је на средњошколце и њихове родитеље да приликом евентуалне анкете о предмету "Култура религија" кажу "`не` прогону истинских вриједности", чиме би спријечили покушај разбијања српског националног и вјерског бића, а при томе заштитили и припаднике других вјерских заједница који живе у Републици Српској.


Позвани су и сви грађани РС да учествују у петицији која је организована у многим градовима Српске да барем на тако скроман начин изразе неслагање и протест "против насиља у просвјети РС, које дугорочно може да има несагледиве штетне посљедице".

"Предмет који је уведен у средње школе под називом `Култура религија` у потпуности је апсурдан и антилогичан... Позната је чињеница да се култура од религије до религије разликује и да није иста православна култура и култура хиндуса или припадника неких других вјерских заједница", наводи се у саопштењу Братства и сестринства Пресвете Богородице Тројеручице манастира Светог Василија Острошког у Бијељини.

У саопштењу се наглашава да селективно увођење предмета "Култура религија" само у средње школе РС представља увреду за све грађане БиХ, посебно за грађане РС, чији су грађани, по тој логици, нетолерантни, а "Православна црква се у дубљој анализи порука које се шаљу кроз овај предмет етикетира као кривац за нетолеранцију и сукобе на овим просторима".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog