Svijet

Обама и Ху Ђинтао о Сјеверној Кореји

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Барак Обама и шеф кинеске државе Ху Ђинтао, разговарали су о глобалним економским питањима, забринутости због Сјеверне Кореје и милитаната у Пакистану, саопштено је данас из Бијеле куће.


"Предсједник Обама разговарао је са кинеским предсједником о начинима за ојачање сарадње у глобалној економији и питањима здравства. Предсједник је шефу кинеске државе описао своје забринутости због недавних поступака Сјеверне Кореје и пријетње од милитантних екстремиста и терориста Пакистану", наводи се у саопштењу.

У саопштењу из Бијеле куће не помиње се недавни инцидент у Жутом мору између брода америчке морнарице и два кинеска рибарска брода. Јуче је Кина изразила забринутост због инцидента и оптужила је амерички брод да је прекршио међународни закон.

Предсједник Обама јуче је у Бијелој кући угостио лидере Авганистана и Пакистана Хамида Карзаија и Асифа Али Зардарија. Оба лидера обећала су да ће радити заједно на поразу Ал каиде.

Током протеклог мјесеца Савјет безбједности УН осудио је сјевернокорејксо лансирање ракете за коју САД и Јапан сматрају да је далекометни пројектил, али Пјонгјанг тврди да је ракета носила сателит.

Почетком седмице сјевернокорејски представник одбацио је позиве УН да се Пјонгјанг врати у шестостране разговоре с циљем окончања нуклеарног програма.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog