Politika

Брамерц још мало преслишава Тадића

БЕОГРАД - Србија ће наставити да у потпуности сарађује са Хашким трибуналом и интензивно трага за преосталим оптуженима, рекли су у Београду српски званичници главном тужиоцу Сержу Брамерцу, који је казао да ће његов извештај Савету безбедности одражавати реално стање у свим областима сарадње Србије са Трибуналом.


Председник Србије Борис Тадић је, у разговору са Брамерцом, истакао је да ће власти у Београду наставити да у потпуности сарађују с тим судом.

Тадић је подсетио да је Србија Трибуналу изручила 44 оптужена за ратне злочине и навео да се интензивно трага за преосталим оптуженима, саопштила је Прес-служба председника Србије.

Брамерц је, током разговора с председником Националног савета за сарадњу с Трибуналом Расимом Љајићем, рекао да ће извештај који ће предати у јуну Савету безбедности одражавати реално стање у свим областима сарадње Србије са Трибуналом, као и утиске које ће стећи током посете Београду.

Главни хашки тужилац је казао да је главно преостало отворено питање у сарадњи Србије са Трибуналом хапшење преостале двојице оптужених, који се налазе у бекству.

На састанку Љајића и Брамерца, како је саопштено, оцењено је да је сарадња која се односи на питања достављања документације и приступ архивама државних органа Србије потпуна и редовна, уз обострану сагласност да проблеми по овим питањима не постоје.

Поводом иницијативе Србије да лица која су правноснажно осуђена пред Трибуналом казне затвора издржавају у земљама чије држављанство поседују, Брамерц је изјавио да тренутно не може да пружи подршку по овом питању, наводећи као један од разлога коментаре којим је пропраћена пресуда Жалбеног већа Трибунала Милету Мркшићу и Веселину Шљиванчанину.

Брамерц се састао и са тужиоцем за ратне злочине Владимиром Вукчевићем.

Главни тужилац Трубунала ће данас, када завршава посету Београду, разговарати и са председником Владе Србије Мирком Цветковићем.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog