Politika

Шпирић: Европа од Урала до Атлантика

САРАЈЕВО  - Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић поручио је да БиХ истински жели да постане дио ЕУ, а не само земља у којој ће повремено бити одржаване манифестације европског садржаја.


На свечаности која је синоћ одржана у Сарајеву поводом обиљежавања 9. маја - Дана побједе над фашизмом и Дана Европе, Шпирић је потврдио да је БиХ дио европског културног и историјског насљеђа и да њена будућност лежи у заједници европских земаља.

"Данас, толико година послије коначне побједе над фашизмом, у прилици смо да уживамо у плодовима грандиозне идеје `Европа од Урала до Атлантика`, чији су творци бивши француски предсједник Шарл де Гол, његов њемачки колега Конрад Аденауер и тадашњи британски премијер Винстон Черчил", нагласио је Шпирић.

Он је додао да је зато овај датум не само битан у европском календару, већ да представља прилику и за БиХ да снажније искорачи ка коначном циљу - пуноправном чланству у ЕУ.

"Пред нама је кључан период за БиХ, јер у том времену имамо прилику да докажемо пуну посвећеност овом процесу и на тај начин обезбиједимо да грађани БиХ уживају све благодети које уживају и грађани земаља чланица ЕУ", нагласио је Шпирић.

Он је констатовао да је европска идеја из дана у дан све присутнија и јача у свим сегментима друштва у БиХ. Он сматра да управо тај замах треба искористити како би се направио још одлучнији искорак ка стицању статуса кандидата, а прије тога бијелог шенгена за грађане БиХ.

Шпирић је због тога позвао све одговорне институције и појединце да предано раде како би тај циљ био остварен крајем ове или почетком сљедеће године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog