Politika

Додик о резолуцији америчког Конгреса

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске (РС) Милорад Додик рекао је да Српска неће улазити у уставне промјене ако тај процес буде модификовао или водио било ко из међународне заједнице.


Коментаришући Резолуцију о потреби за уставном реформом у БиХ коју је синоћ усвојио амерички Конгрес, Додик је рекао да још није упознат о њеним детаљима, додајући да је аутономно право сваког парламента да доноси документе из своје надлежности.

"Уколико је то охрабривање процеса, ми немамо ништа против. Али, уколико је у Резолуцији назначено да ће то евентуално бити под вођством међународне заједнице, ми смо против и у тај процес нећемо улазити уколико он буде модификован или вођен од било кога од међународне заједнице", рекао је Додик новинарима у Бањалуци, након састанка са делегацијом Еворпске комисије у БиХ, коју је предводио Димитрис Куркулас.

Он је поручио да нема мјеста било каквом ликовању или тузи због усвајања Резолуције "јер је аутономно, регуларно и аутентично право Конгреса да о томе одлучује".

"Поштујем, наравно, право америчког Конгреса да тако нешто донесе. Уставне промјене су наш проблем и од нас ће зависити да ли ће их бити или неће", истакао је Додик.

Премијер Српске је напоменуо да је таква порука била и у свим његовим разговорима са америчким и европским представницима и свим људима који су дискутовали о томе, подсјетивши да је високи представник у БиХ Валентин Инцко јуче рекао да је то ствар коју политичари у БиХ морају да заврше.

Додик је додао да Резолуција не би требало да представља захтјев за проширење међународног мандата у БиХ, а да су за ретрогадну слику о БиХ криви и медији који стално праве депресиван приказ.

Шеф делегације Европске комисије у БиХ Куркулас рекао је да није видио Резолуцију и да није на њему да коментарише резолуцију коју је донио амерички Конгрес или парламент било које земље.

"Оно што могу потврдити јесте да ми, као Европска унија, блиско сарађујемо са САД и иако не могу да говорим у име САД, она је заиста опредијељена и подржава европске процесе у БиХ", рекао је Куркулас.

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је ноћас Резолуцију о БиХ у којој се истиче потреба да се у БиХ обаве уставне реформе и наглашава значај сталног америчког ангажмана у партнерству са ЕУ, саопштено је из Бошњачко-америчко савјетодавног вијећа, са сједиштем у Вашингтону.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog