Politika

У БЛ трибина о најавама администрације САД

БАЊАЛУКА - Спољнополитички аналитичари из САД, Канаде и Србије данас ће на трибини и Бањој Луци говорити о позадини најављене намјере нове америчке администрације да преузме активнију улогу на просторима бивше Југославије.


На трибини под називом "Несвршени посао на Балкану - реторика или стратегија САД?" аналитичари Џејмс Бисет, Џејмс Џатрас, Дарко Танасковић и Срђа Трифковић говориће и о томе шта мотивише вашингтонске доносиоце одлука и какве су им стварне намјере.

Амбасадор Џејмс Бисет је предсједник Фондације лорда Бајрона за балканске студије, бивши начелник Канадске имиграционе службе, раније директор Свјетске агенције за миграције и амбасадор Канаде у Југославији у периоду 1990-1992. године.

Директор Америчког савјета за Косово Џејмс Џатрас је бивши дипломата и аналитичар Републичког националног комитета у Сенату САД и директор Америчког савјета за Косово.

Професор Дарко Танасковић је водећи ауторитет за питање ислама, аутор низа студија, укључујући ''Ислам: догма и живот''. Он је бивши амбасадор Југославије у Турској и Србији при Ватикану, а тренутно је професор на Факултету безбједности у Београду.

Политички аналитичар из Чикага Срђа Трифковић је извршни директор Фондације лорда Бајрона и дугогодишњи спољнополитички уредник америчког часописа ''Хронике''.

Трибина у Бањој Луци биће одржана у Малој сали Банског двора у 19.00 часова, а исти скуп је заказан за петак, 15. мај, у Библиотеци ''Филип Вишњић'' у Бијељини.

Организатор панел дискусија је Фондација лорда Бајрона за балканске студије (Чикаго-Отава-Лондон) заједно са Културним центром у Бањој Луци, а у Бијељини заједно са Друштвом за модерне комуникације и градском библиотеком.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog