Politika

Тадић: О уређењу БиХ одлучују њени грађани

СКОПЉЕ - Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да Дејтонски споразум подразумијева надлежности ентитета - Федерације БиХ и Републике Српске - те да те надлежности могу бити смањене "искључиво и само ако грађани та два ентитета и њихови легитимни политички представници покрену такву иницијативу".


"Држава Србија нема никаквих иницијатива такве врсте и оставља грађанима БиХ и њиховим легитимним представницима да начине избор одлуке иза које ће стати и Србија, али једино уколико сви у БиХ подрже такву одлуку. У супротном, Србија нема права да подржава само једну страну", нагласио је Тадић скопском дневнику "Вечер".

Одговарајући на питање да ли је могућа подјела Космета на етничкој основи и колико Србија има утицаја на то, Тадић је рекао да Србија, прије свега, жели да сачува сопствени интегритет, а не да дијели земљу.

"Србија нема никакву акцију када је реч о подели Косова и Метохије. С друге стране, ми смо цели процес пребацили пред Међународни суд правде, очекујући да ће та највиша правна институција савременог света донети одлуку која оспорава унилатерални акт о независности Косова, који су усвојиле албанске институције на почетку прошле године", нагласио је Тадић.

Према његовим ријечима, након одлуке Међународног суда суда правде могуће је поново почети преговарачки процес који обезбјеђује компромисно рјешење, а не рјешење којим једна страна, односно Србија, губи све, а косовски Албанци добијају све.

Тадић је рекао да се односи између Македоније и Србије поправљају након проблема који су се појавили послије одлуке Македоније да призна независност Косова.

Према његовим ријечима, земље које су признале независнот Косова допринијеле су "смањењу односа са Србијом".

"Ниједним актом Србија није допринела томе. Али, као и свака друга држава, морало је да се реагује на акт о угрожавању сопственог територијалног интегритета" - навео је Тадић и додао да је убијеђен да начин на који је реаговала Србија доприноси стабилности региона.

"Уколико у неком случају замислим да се тако нешто догодило са неким другим регионалним државама, плашим се да су реаговања могла да буду бурнија и опаснија за стабилност и мир целог западног Балкана", рекао је Тадић.

Према ријечима предсједника Србије, годину дана након признавања независности Косова Србија покушава да побољша односе са свим земљама југоисточне Европе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog