Republika Srpska

БиХ увози око 50 одсто основних животних намирница

ЛИВНО - Предсједник Удружења пољопривредника у БиХ, Миро Пејић, рекао је да БиХ тренутно увози око 50 одсто основних животних намирница.


Пејић је истакао да би то могло да се промијени само ако би се подстицаји повећали за 40 одсто, што би омогућило повећање производње за 20 одсто, а за четири године БиХ имала би довољно хране за властите потребе.

Према истраживању Организације за пољопривреду и храну УН (ФАО), БиХ потпуно неспремно дочекује велики раст цијена хране у свијету у наредних пет година и постоји велики ризик да се земља суочи са проблемом глади.

Пејић је рекао да пољопривредници сматрају да је једини излаз да држава коначно промијени политику улагања у пољопривредну производњу и прекине маћехински однос према пољопривреди.

Он је изјавио локалним медијима да ће са оваквом пољопривредом и овако малим улагањима БиХ сигурно зависити од увоза хране, а по његовом мишљењу из буџета се морају улагати средства за развој, а не давати ''социјала''.

''Умјесто инвестиција треба резати трошкове, што би се вишеструко вратило, а могли бисмо произвести довољно хране не само за домаће тржиште, него и за ширу регију као што је то било раније'', рекао је Пејић и додао да трошкове треба претворити у инвестиције којим ће се запослити велики број незапослених који данас примају социјалну помоћ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog