Republika Srpska

Сочи: Назире се путања ''Јужног тока''

БЕОГРАД/СОЧИ - Траса гасовода "Јужни ток" данас ће добити своје конкретне црте, након што у Сочију руски "Гаспром" потпише споразуме са енергетским компанијама Италије, Бугарске, Србије и Грчке, наводи руска агенција "Итар-тас".


Планирано је да руски гасни гигант потпише споразуме са бугарским енергетским холдингом "Булгаргас", италијанским ЕНИ, српским "Србијагасом" и грчком компанијом ДЕСФА.

"Итар-тас" истиче да се из тога може закључити да ће траса гасовода кренути од Новоросијска по дну Црног мора, до бугарске луке Варна, а затим ће се, из Бугарске, гасовод подијелити на два крака, од којих ће јужни ће кренути кроз Грчку, Јадранско море до Италије, а други кроз Србију и највјероватније Мађарску и Аустрију.

Портпарол руског премијера , Дмитриј Песков, саопштио је да ће се у Сочију срести премијери Русије и Италије, Владимир Путин и Силвио Берлускони, у чијем ће присуству Гаспром и ЕНИ потписати други анекс Меморандума о узајамном разумијевању о даљим корацима у реализацији "Јужног тока".

У име Србије споразум ће потписати директор "Србијагаса" ,Душан Бајатовић. Планирано је да гасовод на територији Србије буде дуг око 450 километара.

Српска страна се нада да ће споразумом "Србијагаса" и "Гаспрома" бити повећана количина транзита кроз њену територију са претходно планираних десет милијарди метара кубних годишње на 20 милијарди метара кубних гаса, наводи "Итар-тас".

Тај документ ће постати основа за стварање заједничког предузећа двије националне компаније са центром у Швајцарској.

Заједничко предузеће, у коме ће Србија имати 49 одсто, а Русија 51 одсто, треба да изради техничке основе и да конкретизује трасу гасовода кроз Србију, истиче руска агенција.

Влада Србије усвојила је јуче Закључак о потреби потписивања основног споразума о сарадњи између руске компаније "Гаспром" и Јавног предузећа "Србијагас" из Новог Сада.

Руска агенција наводи да се очекује да ће споразумом са "Булгаргасом" бити утврђено да ће по територији Бугарске проћи нове цијеви, а да ће постојећи гасовод бити искориштен одвојено, за потребе Бугарске.

Бугарска и руска компанија ће основати заједничко предузеће, гдје ће обје компаније имати по 50 одсто власништва.

Агенција "Интерфакс" пренијела је да Бугарска и Русија нису ријешиле све несугласице око гасовода и наводи ријечи представника бугарске енергетске компаније да преговори о тачној траси гасовода и даље трају, али да ће се Софија прикључити споразуму о изградњи.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog