Republika Srpska

Србија се задужила са 2,9 милиона

БЕОГРАД - Међународни монтерни фонд /ММФ/ одобрио је нови стенд-бај аранжаман са Србијом у износу од 2,9 милијарди евра, који ће Београду помоћи у излажењу на крај са посљедицама глобалне екномомске кризе.


Извршни одбор директора ММФ-а саопштио је да од укупних средстава Србија одмах може да повуче око 799 милиона евра, а да је цијели стенд-бај аранжаман предвиђен до средине априла 2011. године.

Замјеник дирекора извршног одбора Фонда и вршилац дужности предсједавајућег Мурило Португал из Бразила рекао је да су власти у Београду појачале стратегију у вези суочавања са тренутним изазовима глобалне економске кризе, што заслужује даљу подршку међунардоне заједнице.

Он је додао да ММФ на основу овог стенд-бај арнжамана покушава да у значајној мјери ублажи економске тешкоће са којима се земља суочава.

"Са стриктном примјеном програма владе, овај аранжман пружа сигруност да ће Србија превазићи тренутне потошкоће", истакао је Португал, додавши да ће се средствима очувати фискална стабилност, солветност банака и стабилан курс динара.

Он је упозорио да влада мора да одржи планирано смањење потрошње, стриктно води рачуна о степену инфлације, настави дуго одлагане структурне реформе и буде спремна на пад економије у овој години са ограниченим перспективама раста у 2010. години.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog