Svijet

Пљуште оставке у британској влади

ЛОНДОН - Министар за правосуђе у Брауновој влади Шахид Малик, први муслиман који је водио ово министарство, поднио је оставку пошто је против њега покренута истрага у вези са скандалом о трошковима који већ данима потреса Британију.


Истрага обухвата посланике и политичаре владајуће Лабуристичке, као и опозиционе Конзеративне странке. Малик је осумњичен да је плаћао станарину за кућу испод тржишне вриједности, навео је „Дејли телеграф".

Британски премијер затражио је од свог независносг савјетника и стручњака за сукоб интереса Филипа Мајера да истражи тврдње о Малику.

Министар је послије тога поднио оставку, изјавио је Браунов портпарол. То је политичар највишег ранга који је досад поднио оставку због скандала око наплате трошкова.

Наслови о члановима парламента који траже да им се покрију трошкови за најразличитије потребе од станарина и кредита које су већ отплатили до бизарних трошкова као што су рачуни за куповину кекса, изабрали су прави бијес Британаца.

Такав однос грађана ће се, према оценама аналитичара, одразити у јуну, на локалним и изборима за Европски парламент.

Иако су скандалима обухваћени посланици Лабуристичке и Конзервативне странке, бирачи изгледа више криве лабуристе који су на власти, али бројни су и они који послије скандала неће дати повјерење ни једној од те двије велике странке.

После јучерашње оставке Ендрјуа Мекеја, савјетника британског опозиционог лидера Дејвида Камерона и извињења бившег министра пољопривреде Елиота Морлија који је тражио 16.000 фунти за већ отплаћени стамбени кредит, у Вестминстеру се ређају оставке и суспензије.

Unesite tekst!

Komentari
Blog