Svijet

Фатах и Хамас - пета рунда преговора

КАИРО - Ривални палестински покрети Фатах и Хамас почели су пету рунду преговора о подjели власти, последњу у низу јалових преговора одржаних последњих мјесеци.


Кључна препрека у преговорима којима посредује Египат је политчки програм владе јединства која би требало да траје до избора предвиђених за јануар 2010. године.

Међународна заједница је поручила да ће имати контакте искључиво с палестинском владом која признаје Израел, што екстремни исламистички покрет Хамас није вољан да учини.

Хамас је 2007. силом преузео контролу над појасом Газе, након четири мјесеца владе јединства с покретом Фатах палестинског председника Махмуда Абаса. Потом је сваки покрет основао своју владу, Хамас у појасу Газе, а Фатах на Западној обали.

Шеф египатске обавештајне службе и главни посредник у преговорима Омар Сулеиман очекује да добије коначни одговор на компромисни приједлог Египта, рекли су египатски званичници блиски преговорима.

Према том приједлогу, Хамас не би учествовао у прелазној влади коју би водио умјерени Абас.

Заузврат, Хамас и друге палестинске групе учествовале би у савјетодавном одбору који би имао право гласа у одлучивању владе.

Високи званичник Хамаса Махмоуд Захар рекао је да тај покрет прочува приједлог, али и поновио да Хамас неће учествовати у влади чији програм подразумијева признање Израела.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog