Politika

Босић: Бајден ће покушати иницирати уставне промјене

БАЊА ЛУКА - Предсједник Српске демократске странке, Младен Босић, сматра да ће долазак потпредсједника САД Џозефа Бајдена и резолуција америчког Конгреса бити иницијална каписла која ће покренути нови круг разговора о уставним промјенама у БиХ.


"За нас је неприхватљиво да се то ради под притиском и за СДС је промјена Устава једино могућа на основу консензуса, прије свега у РС, а након тога осталих у БиХ, без притиска споља. Питање Устава је унутрашња ствар државе и ниједна држава, па биле то и САД, немаја право да на то утиче", нагласио је Босић.

Босић је оцијенио да ће одређени кругови из Сарајева, предвођени лидером Странке за БиХ Харисом Силајџићем, покушати да искористе Бајденов долазак да излобирају већи спољни притисак на РС, али да се то неће десити, јер САД имају много озбиљнијих проблема од државног интереса него што је то БиХ.

Он сматра да неће доћи до заокрета политике САД према БиХ, истичући да је, како је рекао, јасно да је БиХ зона интересовање ЕУ укључујући и Русију.

Говорећи о предстојећим општим изборима у БиХ, Босић је рекао да не постоји могућност за било какву предизборну коалицију СДС и СНСД, али послије избора, како је рекао, ко зна шта ће бити.

"То је друга прича, али прије избора не постоји заиста реална основа за коалицију СДС и СНСД. Ми смо практично по дефиницији носиоци два блока и да је двопартијски систем у РС англосаксонски, онда би то било могуће", рекао је Босић и додао да је очигледно да ће РС имати најмање два јака супротстављена блока и да ће то бити суштина сљедећих избора.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog