Politika

Инцко: Зар је Дејтонски споразум крив за све?

САРАЈЕВО - Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да у БиХ треба промијенити политичко мишљење да је Дејтонски споразум извор сваког проблема.


Он је истакао да је чињеница да се доста тога може унаприједити уколико се више пажње посвети практичном управљању, додајући да му такво размишљање увијек падне на памет када види велики број пластичних боца на сарајевској Миљацки, као и другим ријекама у БиХ.

"Те боце нису ту ни због Дејтона, ни због Додика, оне су ту, јер се не чисти пред властитим прагом, а проблем се тражи код неког другог", нагласио је Инцко.

Он је оцијенио да су за стање у БиХ одговорни и међународна заједница и грађани, јер бонска овлаштења имају сви и када су избори свако може дати свој глас и учини да политичка ситуација буде боља.

Инцко је оцијенио да је у уставној реформи најважније да БиХ ефикансије функционише и да се сваки народ осјећа лагодно и добро.

"Међународна заједница има исту поруку и то ће симболично доћи до изражаја када у БиХ заједно дођу амерички потпредсједник Џозеф Бајден и високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Хавијер Солана", рекао је Инцко на сесији "Круг 99" у Сарајеву.

Он је поручио да је од суштинског значаја одвојити европске интеграције од дневнополитичког маневрисања и додао да је потребно да се у парламенту БиХ убрза разматрање закона који се тичу ЕУ.

Према његовом мишљењу, потребно је ојачати заједничку комисију за евроатланске интеграције, јер само јака комисија може радити ефикасније и брже.

Говорећи о визном режиму, Инцко је подсјетио да БиХ од 174 услова није испунила још 21, међу којима су и, како је рекао, четири компликована закона.

Инцко је додао да БиХ може то завршити, јер су исто урадиле и Србија и Македонија.

"Консензус је могућ и мора бити могућ, јер он доноси резултате", рекао је Инцко.

Према његовом мишљењу, БиХ има ресурсе који њену економију могу учинити конкуретном, јер, користећи потенцијале које има, БиХ би отворила и нова радна мјеста и остварила позитиван економски раст.

"То није немогуће, јер БиХ није искористила хидропотенцијале, шумарство, производњу намјештаја, пољопривреду, а могла би експлоатисати и месо умјесто што га извози", рекао је Инцко.

Он је оцијенио да БиХ има одличне услове за развој туризма и додао да тренутно ради на пројекту да туристе пензионере из Њемачке доведе у БиХ у мјесту гдје је у оптицају њихова валута.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog