Svijet

У Сомалији 75 мртвих

МОГАДИШ - Најмање 75 људи је убијено у сукобима тврдокорних и умјерених исламиста у Сомалији, а очевици тврде да су тврдокорне снаге Ал Шабаб заузеле стретешки важан град Џоухар, сјеверно од Могадиша.


„Група Ал Шабаб заузела је јутрос Џоухар", изјавио је Ројтерсу мештанин тог града Исмаил Фарах. „Убијено је најмање седморо људи, међу којима четворо цивила."

Џоухар, који је 2005. године изабран за привремено сједиште прелазне владе Сомалије, удаљен је 90 километара од Могадиша и повезује сомалијску пријестоницу с немирним централним дијелом земље.

Провладине снаге и групе за заштиту људских права саопштиле су, у међувремену, да је најмање 68 људи погинуло у сукобима умјерених исламиста и бораца Ал Шабаба, док је 3.300 њих због насиља побјегло из својих домова.

„Убили смо 47 бораца Ал Шабаба, међу којима једног бијелца", изјавио је Шеик Абдулахи Шеик Абу Јусуф, портпарол умјерене групе Ахлу Суна Валџамака. „С наше стране, имамо тројицу мртвих и 10 рањених.„

Организација Елман пис енд хјумен рајтс, са сједиштем у Могадишу, саопштила је да је у петак и суботу у окршајима убијено 18 цивила, док је 3.300 њих напустило домове.

У Сомалији последњих мјесеци бесни насиље, а прелазна влада покушава да обузда побуну против администрације председника Шеика Шарифа Ахмеда.

Та земља на рогу Африке је, практично, без централне владе од 1991. године, када је свргнут диктатор Мухамед Сијад Баре, док су десетине хиљада људи убијене, а милиони расељени.

Unesite tekst!

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog