Politika

Тихић против муслиманске БиХ!

САРАЈЕВО - Предсједник СДА Сулејман Тихић изјавио је данас да је против бошњачке и муслиманске БиХ и да је потребно наставити процес договора и компромиса који значи европску будућност и напредак земље у којој неће бити поражених.


Тихић сматра да ОХР мора остати у БиХ како би завршио процес имплементације Дејтонског споразума, али да није за то да ОХР ради посао домаћих политичара који морају сами да нађу рјешења.

Он је изразио очекивање да ће потпредсједник САД Џозеф Бајден и високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Хавијер Солана предстојећом посјетом Сарајеву помоћи имплементацију Дејтонског споразума и подстаћи уставну рефиорму.

Тихић очекује да ће Бајден и Солана пренијети поруке САД и ЕУ не само када је у питању БиХ, већ и цијели регион.

Гостујући у програму телевизије ОБН, Тихић је рекао да лик и дјело сваког лидера, па тако и некадашњег лидера СДА Алије Изетбеговића може боље да сачува неко други у односу на његовог сина или сродника.

Он је нагласио да је све вријеме слиједио пут Алије Изетбеговића и да га његов лик и дјело он лично може боље да сачува у политичком смислу од сина Бакира Изетбеговића.

На питање да ли ће СДА бити радикализована уколико предсједник странке постане Бакир Изетбеговић, Тихић је рекао да зна само у ком правцу ће водити странку ако побиједи.

"Моја политика је политика континуитета и промјена", истакао је Тихић.

Према његовом мишљењу, након избора у странци, 26. маја, неће доћи до подјела.

Додавши да је изборна кампања у границама коректности, Тихић је истакао да ће све учинити да сачува јединство странке.

Коментаришући одлуку правосудних органа Србије о покретању истраге против више лица из БиХ, осумњичених за ратне злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву, маја 1992. године, Тихић је рекао да ако постоји злочин и ако су га починили држављани БиХ онда, према свим међународним правилима, њима треба судити у мјесту извршења кривичног дјела.

"То је политички мотивисан процес", тврди Тихић оцјенивши да нема никаквог правног основа да им се суди у другој земљи.

Он сматра да на тај начин Србија, како је рекао, прихвата тезу да су они овдје водили некакав рат.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog