Sport

Отворено свјетско првенство у рафтингу

БАЊАЛУКА - У Бањалуци је вечерас свечано отворено Свјетско првенство у рафтингу "Бањалука 2009", на којем учествује око 600 такмичара из 55 тимова из 35 земаља свијета.


Свечано отварање почело је дефилеом учесника првенства и других бањолучких спортиста Улицом олимпијских шампиона до Трга Крајине.

Међу земљама учесницима су Србија, Чешка, Аргентина, Белгија, Бугарска, Словенија, Аустрија, Холандија, Нови Зеланд, Чиле, Аустралија, Хрватска, Црна Гора, Велика Британија, САД, Њемачка, Италија, Данска, Турска...

Отварању првенства присуствовало је неколико хиљада грађана, али иако је било најављено, нису присуствовали премијера Српске Милорад Додик, предсједник Рајко Кузмановић и предсједавајући Савјета министара БиХ Николе Шпирића.

У наредних седам дана најбољи рафтери свијета са пет континената такмичиће се на ријекама Врбас у Бањалуци и Тара у Фочи у четири дисциплине - спуст, спринт, слалом и "хед ту хед".

Према ријечима организатора, ово је до сада најмасовније учешће екипа у једном првенству у рафтингу, јер ће се такмичити 33 тима у мушкој и 22 у женској конкуренцији.

На Врбасу, односно на стази Бијели бук, 19. маја биће вожени спринт и "хед ту хед", а 20. маја такмичари ће кренути пут Фоче преко кањона Угар и других крајева БиХ како би дошли до Таре.

Планирано је да на Тари, као једном од суорганизатора првенства, 21. маја буде организирано такмичење у спусту.

Такмичари се 22. маја враћају у Бањалуку, гдје ће наредног дана, на стази у кањону Тијесно, бити одржане слаломске трке на ноћној стази, на којој је постављена расвјета.

У оквиру Свјетског првенства биће одржан и Конгрес Свјетске рафтинг федерације (ИРФ) на којем ће бити главна тема - свјетска првенства у РС и Холандији, која ће 2011. године угостити најбоље рафтере свијета.

Организатор овогодишњег свјетског шампионата је бањолучки Рафтинг клуба "Кањон", а организацију су подржали Влада Српске, Град Бањалука и Савјет министара БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog