Politika

Додик и Инцко: Подршка Владе РС интеграцијама у ЕУ

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик потврдио је подршку Владе Српске процесу интеграција БиХ у ЕУ.


"Влада РС биће сагласна са свим питањима која договори Савјет министара и Парламентарна скупштина БиХ како би се убрзале процедуре у вези са либерализацијом визног режима БиХ са ЕУ", рекао је Додик синоћ новинарима у Бањoj Луци након састанка са високим представником у БиХ , Валентином Инцком.

Додик је изразио увјерење да у БиХ нико нема ништа против да се процедура либерализације визног режима БиХ са ЕУ убрза.

Додик је рекао да је са Инцком разговарао и о питању расподјеле државне имовине и напоменуо да је формирана Комисија која ће за шест мјесеци извршити попис имовине.

Премијер РС је нагласио да би почетком наредног мјесеца сви одговорни људи у БиХ требало да се састану са високим представником у БиХ и пронађу начин како да ријеше сва отворена питања.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је новинарима да је циљ састанка са премијером Српске Милорадом Додиком убрзавање рјешавање питања која су у интересу грађана БиХ, као што је питање визног режима и његове реализациије.

"БиХ је већ испунила велики број тих услова, њих око 147, а неки, о којима смо разговарали, остали су још неиспуњени", рекао је Инцко.

Он је најавио да би ускоро требало да буде одржан састанак представника Савјета министара БиХ, Владе РС и Владе Федерације БиХ и Канцеларије високог представника на којем би било ријечи о рјешавању питања у интересу грађана БиХ.

Инцко је додао да је са премијером Српске разговарао о посјети америчког потпредсједника Џозефа Бајдена и високог представника ЕУ Хавијера Солане, као и о питању државне имовине, једном од циљева за трансформацију ОХР у Канцеларију специјалног представника ЕУ.

На питање новинара да ли очекује именовање новог специјалног америчког изасланика за БиХ, Инцко је рекао да САД имају у БиХ свог амбасадора.

"Ако би дошао нови амерички представник, сарађивао бих са њим као и са свима који су добре воље у интересу грађана у БиХ", закључио је Инцко.

Коментаришући налог министра безбједности БиХ Тарика Садовића Канцеларији за сарадњу са Интерполом БиХ да од Главне канцеларије у Лиону затражи повлачење потјерница против више особа из БиХ које су повезане са случајем "Добровољачка", Инцко је рекао да су за то надлежни Предсједништво БиХ и Министарство иностраних послова.

"Сматрам да су за то надлежни Предсједништво БиХ и Министарство иностраних послова, а мислим да би по том питању свој став требало да заузме и Суд БиХ", рекао је Инцко.

Након састанка, Додик и Инцко прошетали су бањолучким улицама до Трга Крајине гдје је свечано отворено Свјетско првенство у рафтингу "Бањалука 2009".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog