Svijet

Русија прекида разговоре са Грузинима

МОСКВА/ЖЕНЕВА - Русија је саопштила да се повукла из разговора о безбједности са Грузијом, позивајући се на одбијање грузијске аутономне области Абхазије да учествује у тим преговорима који је требало данас да почну у Женеви.


Замјеник руског министра спољних послова Григориј Карасин изјавио је да су се делегације Русије и друге грузијске аутономне области - Јужне Осетије, повукле из разговора.

„Разговор о озбиљним питањима везаним за безбједност без једне од страна је узалудан", рекао је Карасин.

Он је рекао да се нада да ће делегација Абхазије сутра учествовати у разговорима о ситуацији на Кавказу.

Министар спољних послова Абхазије Сергеј Шамба раније је изјавио да се Абхазија повлачи из разговора пошто до почетка разговора није добила извештај генералног секретара УН Бан Ки-муна о тој области, која, као и Јужна Осетија, ужива подршку званичне Москве.

У Женеви је данас требало да почне пета рунда разговора између руске стране, представника грузијских аутономних области и Грузије, уз посредство Организације за европску безбједност и сарадњу, Европске уније и Уједињених нација.

Једна од главних тема пете рунде консултација тицала се питања безбједности избјеглих и принудно расељених лица и мјере за њихов повратак.

Женевске консултације одржавају се од јесени прошле године, у складу са договором о прекиду ватре у кавкаском региону.

Komentari
Blog