Politika

Нова побједа ХДЗ

ЗАГРЕБ - Хрватски премијер и председник владајуће ХДЗ, Иво Санадер, прогласио је данас побједу ХДЗ и коалиционих партнера, одмах пошто је Државна изборна комисија објавила прве неслужбене резултате с јучерашњих локалних избора. Међутим, ХДЗ је изгубио у највећим градовима у земљи - Загребу, Сплиту, Ријеци и Осијеку.


ХДЗ је убедљиво побједио у 15 од 21 жупаније, па чак и у Осјечко-барањској гдје им је озбиљан конкурент био регионални Хрватски демократски савез за Славонију и Барању (ХДССБ) коме је незванично на челу ратни злочинац Бранимир Главаш.

"Углавном смо потврдили своје позиције од прије четири године, а негдје смо добили више. И да се данас одвијају парламентарни избори, ХДЗ би освојио нови мандат још уверљивије него 2007. године", изјавио је Санадер.

Он је оцијенио да су резултати избора потврда добре политике и доброг рада ХДЗ-а у протекле четири године на локалном и државном нивоу, као и да криза с којом се ХДЗ добро носи не утиче на рејтинг странке.

Санадер ја нагласио да ХДЗ и тако није рачунао на највеће градове у којима није на власти, похваливши резултате које су остварили његови млади кадрови у Загребу и Ријеци.

Други круг избора који ће се одржати 31. маја бића значајан у многим срединама, с обзиром на директно бирање начелника општина, градоначелника и жупана које је ове године спроведено први пут.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog