Svijet

Британска опозиција тражи изборе

РОСЕНДЕЈЛ - Лидер највеће британске опозиционе Конзервативне партије Дејвид Камерон позвао је премијера Гордона Брауна да сазове пријевремене изборе јер је земља парализована скандалом око претјераних трошкова посланика.


Камерон је позвао и гласаче свих партија да петицијом траже да се општи избори одрже одмах послије локалних избора 4. јуна и избора за институције Европске уније.

Општи избори би требало да се одрже јуна 2010.

Истовремено, предсједник Доњег дома парламента Мајкл Мартин извинио се члановима парламента и свим Британцима због скандала везаног за претјеране трошкове неких од његових колега, о чему је прве информације објавио дневник „Дејли телеграф".

„Молим вас дозволите ми да свакој жени и мушкарцу у Уједињеном Краљевству кажем да смо их заиста гадно изневјерили. Морамо сви да прихватимо кривицу и то да сам у крајњем случају донекле допринео ситуацији, веома ми је жао", рекао је Мартин.

Мартин је најавио да ће се у року од 48 сати састати са лидерима највећих политичких партија да би са њима разговарао о реформи система надокнаде трошкова посланицима, што би онемогућило овакве злоупотребе новца британских грађана.

Премијер Браун је позвао на „корјениту и општу" реформу система надокнаде трошкова посланицима.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog