Društvo

БиХ не испуњава услове за укидање виза

ЛОНДОН - Дипломатски извори у Бриселу изјавили су да је Европска комисија, у дуго очекиваном извјештају о томе колико су балканске земље испуниле услове за укидање виза, закључила да БиХ и Албанија нису испуниле потребне услове.


Према извјештају, што се тиче Србије и даље има "одређених тешкоћа".

Британска медијска кућа Би-Би-Си истиче да је извјештај уручен чешком предсједништву ЕУ и, према најавама чешких функционера, међу земљама чланицама одмах ће почети разговоре о томе за које земље Балкана ће бити укинуте визе.

Замјеник чешког министра иностраних послова Јан Појар, који је потврдио да је извјештај готов, није желио да говори о његовом садржају, рекавши само да документ има више стотина страница и да су неке земље оствариле већи а неке мањи напредак.

Дипломате, које нису жељеле да буду именоване, наводе да је у извјештају закључено да је Македонија испунила услове за укидање виза за своје грађане и да би за држављане Црне Горе такође могле да буду укинуте шенгенске визе.

Из европских дипломатских извора већ неко вријеме стижу наговјештаји да у комисији постоји извјестан степен забринутости због чињенице да ће право на српски пасош имати косовски Албанци, као и грађани Црне Горе и Републике Српске који су остварили право на двојно држављанство.

У Европској комисији истичу да су им, прије него што предложе укидање виза за држављане Србије, потребна додатна техничка појашњења око начина издавања и безбједности српских пасоша.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog