Društvo

Бања Лука: Формирање Савјета за климатске промјене

БАЊА ЛУКА - На посљедњој сједници Скупштине града Бања Лука усвојена је Одлука о формирању Савјета за климатске промјене града, чији је задатак да ради на смањењу емисије штетних гасова у борби против климатских промјена.


Основни задатак Савјета је да, на основу споразума градоначелника европских градова, који је градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић потписао у Бриселу у фебруару ове године, изради дугорочни план рада и приједлог акционог плана према процедури и роковима наведеним у овом споразуму до краја фебруара идуће године.

Задатак Савјета је и да успостави конкретну сарадњу са неким од европских градова ради реализације планираних активности, ефикасног испуњавања преузетих обавеза и остваривања лидерске улоге града Бање Луке у Републици Српској и БиХ путем Савеза општина и градова РС и БиХ.

Споразум анимира градоначелнике европских градова да преузму обавезе ради смањења емисије штетних гасова и смањења климатских промјена - односно, преузета је обавеза да се, до 2020. године, смањи емисија угљен-диоксида за око 20 одсто.

Савез, као стручно тијело, уз одобрења Скупштине града и градоначелника, организоваће и водити, прије свега, процес реализације обавеза преузетих Споразумом, али и шири процес доношења и имплементације одговарајућих стратегија, планова и конкретних активности на пољу енергетске ефикасности и заштите животне средине.

Бања Лука је први град у БиХ који се придружио овој европској иницијативи.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog