Društvo

Пикарова наставља судити Караџићу

ХАГ - Хашки трибунал је одбио захтjев оптуженог Радована Караџића за изузеће судије Мишел Пикар из вијећа које ће му судити по оптужници за геноцид и ратне злочине над несрбима у БиХ 1992-95.


Потпредсједник Трибунала О Гон Квон је назначио да нема утемељења за Караџићеву тврдњу да би судија Пикар из Француске могла бити пристрасна зато што је од 1996. до 2003. била чланица и предсједница Дома за људска права БиХ и давала изјаве о догађајима у Сребреници у лето 1995.

„Караџић није пружио никакав доказ којим би било утврђено да судија Пикар има лични интерес у овом поступку, нити указао на било какву везу која би утицала на њену непристрасност", оценио је судија Квон.

Потпредсједник Трибунала је прецизирао да Дом за људска права БиХ није имао надлежност да се бави догађајима из времена рата и да се дјелатност судије Пикар у том телу није односила на збивања и вријеме обухваћено оптужницом против Караџића.

„Сходно томе, Дом за људска права није био компетентан да утврђује да ли је Караџић крив за злочине из оптужнице. Одлуке Дома нису се односиле на оптужбе о индивидуалној кривичној одговорности, већ су само разматрале, у складу са Дејтонским споразумом, 'право чланова породица да буду информисане о судбини и боравишту њихових најдражих који су нестали", пише у одлуци судије Квона.

Према одлуци, ни у једном документу, док је била у Дому за људска права БиХ, судија Пикар није поменула, ни разматрала индивидуалну одговорност Караџића.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog