Društvo

Џодан: Главаш је фарса у договору Загреба и Сарајева

САРАЈЕВО - Предсједник Удружења Срба избјеглих из Крајине, Петар Џодан, сматра да је цијели случај "Главаш" правна фарса, унапријед осмишљена, испланирана и договорена између Сарајева и Загреба.


"Пуштање Бранимира Главаша, осуђеног у Хрватској због ратних злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. године, из притвора Суда БиХ, није ништа друго до политички договор надлежних органа Хрватске и БиХ", рекао је Џодан.

Према његовим ријечима, Срби избјегли из Хрватске нису жучније реаговали на Главашев бијег из Хрватске у БиХ, јер су преуморни од чекања правде и одговарајућег реаговања надлежних институција.

"Ми Срби који смо страдали у Хрватској и то управо од Главаша и њему сличних сматрамо да су надлежне институције морале другачије реаговати у овом случају. Међутим, очигледно је да такве реакције неће бити", рекао је Џодан.

Удружење Срба протјераних из Западне Славоније "Крајина" затражило је од Суда БиХ да утврди на који је начин Главаш дошао до држављанства БиХ, које му је касније послужило као штит од казне за утврђене ратне злочине.

Они су запитали како је то Главаш могао да добије држављанство, ако се знало да се против њега води судски поступак и то за таква тешка кривична дјела какво је ратни злочин.

"Увидом у захтјев за добијање држављанства утврдиће се да је Главаш одавно под истрагом и да је на дан подношења захтјева за држављанство био у притвору у Хрватској, што говори да је захтјев предао неко други", наводе представници Удружења.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog