Društvo

Убица златних рибица!

КОПЕНХАГЕН - Суд у данском граду Глострупу прогласио је телевизијску новинарку Лисбет Келстер кривом за убиство 12 рибица и за кршење закона о заштити животиња након што је у један акваријум са рибицама сипала шампон.


Судија Томас Лохсе је изјавио да је новинарка „вољно починила окрутност према животињама" и прекршила законе који их штите. Новинарка је међутим ослобођена оптужбе за кршење закона о експериментисању над животињама.

У једној телевизијској емисији о заштити потрошача емитованој 2004. године, Лисбет Келстер је сипала шампон против перути у акваријум са рибицама да би приказала резултате једног истраживања у ком је откривено да је активни принцип тог производа толико отрован да може да убије рибице. Шампон је касније повучен из продаје у Данској.

Суд у Глострупу није, међутим, одредио никакву казну против Лисбет Келстер пошто је неразумно дуги период од „четири и по године" протекао од дана подношења тужбе и суђења.

Новинарка је одбацила кривицу, а њен адвокат је изјавио да је био убијеђен да ће бити ослобођена оптужбе.

„Наводи да је тај експеримент изазвао страх и патњу рибица демантовани су пред судом од стране стручњака. У индустријским рибарницама рибе убијају гушењем и живе јастоге бацају у кључалу воду у ресторанима, али због тога нико не тужи ни рибаре ни угоститеље", изјавио је адвокат.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog