Republika Srpska

Мања посјета на сајму грађевинарства у Сарајеву

САРАЈЕВО - Овогодишње издање сајма грађевинарства "Градња и обнова" који се одржава у сарајевској Скендерији од 19.05. до 22.05. године, на 150 штандова, окупио је око 200 излагача и суизлагача из 17 европских земаља. Ове године на сајму су представљена и три национална штанда: Турске, Хрватске и Словеније.


У односу на прошлу годину сајам биљежи нешто мању посјету, али и број излагача. Елдин Хусарић, директор сајма каже како број излагача ове године мањи за 30 %. Разлог томе види у паду страних инвестиција у БиХ и генералном паду у сектору грађевинарства. „У прва три мјесеца ове године 10.000 радника у овом сектору је остало без посла, а услови пословања у нашој земљи стварају додатне проблеме. Према истраживању угледног америчког часописа ФОРБС, наша земља налази се на 119. мјесту од укупно 127. земаља када су у питању услови пославања", истиче Хусарић.

Ипак, на сајму се појавило и неколико нових излагача од којих се издваја компанија Ксела (Xella) БХ, која осим импозантним штандом, привлачи највећи број посјетитеља и својом понудом. Ксела БХ промовише свој најважнији бренд ИТОНГ (YTONG) како на затвореном тако и на отвореном дијелу сајма. Нихад Бегић, директор Ксела БХ истиче како су у овој компанији презадовољни својим наступом на сајму. „Нисмо жељели одустати од сајма због рецесије која је евидентна и у нашој земљи. Хтјели смо показати да и поред кризе улажемо у производњу у БиХ", рекао је Бегић и додао да је њихов наступ на сајму изузетна прилика за крајње купце да се упознају са новим системом градње гдје се посебна пажња поклања термоизолацији. „Кроз ИТОНГ систем градње наши људи сада имају могућност да једноставно прате европски тренд градње штедљивих кућа", додаје Бегић.

И поред нешто мањег броја излагача, овогодишњи Сајам је донио изврсну понуду квалитетног грађевинског материјала. Сајам се затвара у петак 22.05. у 19 часова, а улаз кошта 2 КМ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog