Društvo

Самит Русије и ЕУ на руском далеком истоку

ХАБАРОВСК - Лидери ЕУ и Русије започели су разговоре на самиту у граду Хабаровску недалеко од кинеске границе у сјенци дубоких подјела о испорукама енергената и трговине.


Русија и ЕУ су прије почетка самита саопштили да желе да побољшају везе након спорова о испоруци гаса и рату са Грузијом током протекле године. Међутим, дипломате наводе да се неслагања "назиру одмах испод површине".

Руски предсједник Дмитриј Медведев је, док је дочекивао лидере ЕУ у Хабаровску, умањивао несугласице са европским блоком.

"Потребно је да се опоравимо од финансијске и економске кризе и да разговарамо о државним питањима у енергетском сектору и новој безбједносној архитектури", рекао је Медведев.

Прије састанка Медведев је локалним ученицима у Хабаровску, граду удаљеном 8 000 километара источно од Брисела, рекао да је ово мјесто одабрано за састанак како би се показала величина Русије.

Европски комесар за спољне односе Бенита Фереро Валднер рекла је да је Хабаровск "потпуно пријатан и друштвен те да је интересантно што је одабран за мјесто састанка јер они први пут виде европску цивилизацију на 30 километара од границе са Кином."

Прије почетка самита Медведев је имао неформалну вечеру са предсједником Европске комисије Жозеом Мануелом Барозом и чешким предсједником Вацлавом Клаусом и кратку вожњу брoдом на ријеци Амур.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog