Društvo

Мјере забране увоза између БиХ и Хрватске

САРАЈЕВО - Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Драго Недић рекао је да БиХ, након што је Хрватска забранила увоз производа животињског поријекла из БиХ, одговорила забраном увоза из ове сусједне земље производа из говеђег и живинског програма, као и живе рибе.


Недић је изјавио да је Хрватска у посљедна два-три мјесеца, осим досадашњих мјера забране увоза које се односе на говеда, свиње, овце и козе, увела и нову забрану увоза живе рибе и живине, што је довело до ситуације да се из БиХ готово ништа више не може извозити у Хрватску осим термички третираних производа попут стерилизованог млијека.

Он је рекао да је званично хрватско образложење за увођење ових забрана увоза да они имају обавезе према Европи и да морају тако да поступају.

Међутим, није тако, каже Недић, јер они тек када постану чланица ЕУ не могу постављати билатералне односе него све иде преко Брисела, тако да изговор да имају обавезе према Европи није коректан.

''На овај начин БиХ је доведена у потпуно инфериоран положај'', нагласио је Недић.

Он је навео да произвођачи из БиХ који су извозили у Хрватску сада не могу да извозе своје производе, али с обзиром да је БиХ забранила увоз из Хрватске они ће имати домаће тржиште на које могу пласирати производе.

''Они треба да надомјесте домаћим производима наше тржиште'', истакао је Недић.

Он је рекао да се нада да ће ове мјере довести хрватске државне органе у ситуацију да реално сагледавају ситуацију и да према сусједу имају коректан однос.

Недић је додао да је БиХ спремна да са Хрватском разговара као партнер и сусјед ради постизања квалитетних рјешења.

''Ми смо од Хрватске доведени у ситуацију да ми скоро ништа не можемо да увозимо тамо, а да они имају најбољи и највећи извоз према БиХ'', нагласио је Недић.

Он је рекао да БиХ, када је ријеч о болести лудих крава има, према Међународној канцеларији ОИА, исти статус као и Србија и Хрватска и већина земаља свијета, и да би због тога и односи међу земљама требало да буду једнаки, али Хрватска је донијела забрану увоза говеђих програма из БиХ - живих говеда, меса и производа од говеђег меса. Потом је БиХ, навео је он, донијела исту мјеру као што је и Хрватска и забтранила увоза говеда и производа од ове животиње.

"Међутим, када је у питању риба, обзиром да је Хрватска забранила увоз живе рибе, БиХ је одговорила истом мјером", навео је Недић.

Због појаве атипичне куге живине на простору Хрватске, БиХ је забранила увоз живине и производа од живине, тако да у овом тренутку постоје реално исте мјере, осим када је ријеч о увозу свиња, јер Хрватска нема куге и зато има повољнији статус од БиХ, због чега, каже он, није забрањен увоз свиња.

''Ми смо осим свињског и овчијег програма, забранили све остало. Ми смо забранили увоз из Хрватске комплетног програма говеда, живе рибе, али могу производи од рибе, те живинског програма, осим термички третираних производа, попут паштета'', нагласио је Недић.

Он је додао, да с друге стране, у области ветеринарства БиХ нема ниједног спорног питања са Србијом, јер све што може да се увози из Србије у БиХ може и из БиХ у Србију.

"Му у овом тренутку немамо неријешених питања у области ветеринарства са Србијом", нагласио је Недић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog