Društvo

Главаш пријети судији

ЗАГРЕБ - Бранимир Главаш, којег је суд у Хрватској осудио на десет година затвора за злочине над Србима у Осијеку 1992. године, упутио је пријетње судији Жупанијског суда у Загребу Жељку Хорватовићу, који му је и изрекао казну, пише загребачки "Вечерњи лист".


Према истом извору, Главаш је недавно телефоном позвао канцеларију судије Хорватовића и његовој секретарици поручио да је Хорватовић осудио невиног човјека и да ће се они још срести.

"Главаш је рекао секретарици: `Знам да ви нисте ништа криви, али с оним ђубретом ћу се још срести`", пише лист позивајући се на извор у Жупанијском суду.

Лист подсјећа да је судија Хорватовић, који је очигледно водио најтежи процес у Хрватској, добијао од првооптуженог Главаша сличне пријетње и током суђења, а посебно је много проблема имао на почетку процеса.

Није познато је ли судија пријетеће поруке пријављивао, али је једно вријеме био чуван.

Хрватски медији преносе да ово није једина пријетња коју је Главаш изрекао, јер је прошле седмице у телефонском јављању на ОТВ-у поново извријеђао хрватског премијера Иву Санадера, судију Хорватовића и свједоке у случајевима "гаража" и "селотејп", називајући их насилницима, криминалцима и пијанцима, а и јавно је изнио име једног од заштићених свједока.

Главаш је 8. маја у Жупанијском суду у Загребу неправоснажно осуђен на десет година затвора због ратног злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. године у предметима "селотејп" и "гаража".

У случају "селотејп" Главаш се терети да је издавао наређења за незаконита хапшења, мучења и убиства српских цивила на обали Драве, а жртвсу бацане у ријеку руку везаних селотејпом.

У случају "гаража" жртве су биле натјеране да пију сумпорну киселину.

Главаш је прије изрицања пресуде побјегао у БиХ како би избјегао издржавање десетогодишње затворске казне.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog