Društvo

Специјални суд Србије: Још само фали Френцис Форд Копола

БЕОГРАД - Судница број два у Специјалном суду у Београду од данас, према одлуци Министарства правде Србије, носи назив по италијанском судији Ђованију Фалконеу, којег је италијанска мафија убила 23. маја 1992. године.
На свечаности именовања суднице, министар правде Италије Анђелино Алфано изразио је захвалност српским колегама и поручио да ће Италија бити портпарол Србије на путу ка ЕУ.

Министар правде Србије Снежана Маловић рекла је да је судница, која од данас носи име по судији Фалконеу, споменик пријатељства Србије и Италије, али и израз поштовања свим жртвама организованог криминала.

"Ово је сећање и на премијера Зорана Ђинђића кога је организовани криминал уклонио на путу ка највишим демократским вредностима које се могу замислити и према којима је водио Србију", рекла је Маловићева.

Она је додала да је, судећи према броју пријетњи које је добила, Закон о одузимању имовине стечене кривичним дјелом задао већи ударац организованом криминалу него највише затворске казне.

Маловићева је најавила да ће са италијанским колегом Анђелином Алфаном ускоро потписати и споразум о сарадњи Србије и Италије у борби против криминала.

Италијански амбасадор у Србији Алесандро Мерола рекао је на свечаности да је одлука да се судница Специјалног суда на 17. годишњицу убиства судије Фалконеа посвети управо њему, свједочи да су се Србија и Италија ујединиле у борби против организованог криминала у новом концепту међунардне безбједности.

Судија Фалконе је водио највећи процес против готово 500 припадника мафије у Палерму, који је почео 10. фебруара 1986. а окончан 16. децембра 1987. године.

Фалконе је више од 360 припадника мафије осудио за најтежа кривична дјела, док је њих 119 осудио у одсуству с обзиром на то да су били у бјекству.

Коза Ностра га је прогласила за непријатеља број један и иако је Фалконе 1991. године из Палерма прешао у Рим, убијен је 23. маја 1992. године.

Фалконеа је наслиједио некадашњи тужилац Паоло Борселино, који је, такође, убијен у бомбашком нападу.

Министарство правде Србије, могло се сјетити и Корада Катанија, познатог полицијског испектора из италијанске серије Хоботница...

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog