Društvo

БиХ је неспремна за процесуирање злочина

БАЊА ЛУКА - Реакције бошњачких и хрватских политичара у БиХ на Интерполове потјернице у "предмету Добровољачка улица" показале су да БиХ није спремна да поступа правно и да учествује у процесуирању ратних злочина - оцијенио је директор београдског Форума за етничке односе Душан Јањић.


Он је рекао да је најбољи примјер за то реаговање хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, који је, "умјесто да се заузме за провјеру и тражење доказа злочина над војницима ЈНА у мају 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву, наступио политикантски, говорећи о подизању контрапотјернице за бившим предсједницима СРЈ".

Јањић је истакао да је ситуација таква јер је БиХ једина од бивших југословенских република у којој су на власти они који су водили рат.

"То говори да је и домаћи и међународни учинак демократизације минималан. Зато је онако жестока била оцјена потпредсједника САД Џозефа Бајдена", навео је Јањић.

Он сматра да у БиХ треба успоставити међународно вијеће за ратне злочине и организовани криминал.

"Актуелна власт нема споспобност да то спроведе. БиХ је врло озбиљан проблем. Нема мјеста за оптимизам ЕУ да ће се БиХ без једне врсте ЕУЛЕКС извући и доћи на зелену грану", констатовао је Јањић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog