Društvo

У акцији ''Алкохол'' ухапшено седам лица

БАЊА ЛУКА- У полицијској акцији под називом "Алкохол'' у више мјеста ухапшено је седам лица због неовлашћене производње и промета шкодљивих производа, потврдио је данас начелник Сектора криминалистичке полиције Центра јавне безбједности Бања Лука Дарко Ћулум.


Ухапшена лица су са подручја Бање Луке, Лакташа и Котор Вароши.

Ћулум је нагласио да су сва лица за сада задржана и да ће бити у року 24 часа предата у надлежност Окружног тужилаштва Бања Лука. Он није хтио да саопшти имена ухапшених.

Ћулум је истакао да су два лица након криминалистичке обраде пуштена на слободу.

Припадници Јединице за посебне истраге МУП РС и ЦЈБ Бањалука у јучерашњој акцији "Алкохол" пронаши су двије илегалне пунионице пића на подручју Бање Луке и Котор Вароши.

Ћулум је рекао на ванредној конференцији за новинаре у Бањој Луци да је полиција пронашла алкохолна пића вињак, коњак, рум, бијело вино, црно вино "ројал", као и већу количину детерџента марке ''тајд'', паковања за шећер, разне пластичне кесе за брашно, машину за паковање папирних и најлонских кеса, ''вегете'', те ваге на којима се налазе трагови од разних прехрамбених роба.

Пронађени су клишеи за израду наљепница за вино, сирће, жестоко пиће, чајеве, тетра паковање за сокове, бијело и црно вино ''ројал'', алкохолна пића, фалсификоване пореске маркице, пунионица и машина за пуњење и паковање алкохола.

Начелник Управе криминалистичке полиције МУП РС Гојко Васић истакао је да производња оваквих производа захтијева одређен ниво организованости, односно да то није у стању да ради једно лице и једна породица.

"Претресом више локација на једној од њих нађена је пунионица, на другој штампарија, а на трећој етикете и празне флаше'', рекао је Васић.

Он је рекао да ће Тужилаштво одлучити да ли ће процесуирати ова лица као групу или прихватити појединачне квалификације за свако лице.

"Ипак, мислимо да је ријеч о организованој групи која је имала јавни или прећутни договор у смислу шта ко ради и чија је која функција унутар тог колектива'', истакао је Васић.

Васић је рекао да је полиција приликом претреса пронашла и одређену финансијску документацију на основу које ће се утврдити стварна штета по буџет РС и имовинска корист.

"За нас је најбитније да је то прекинуто и да ту врсту пића и прехрамбених производа нико више не ставља у промет, јер то директно угрожава здравље грађана, а вјероватно је то ишло и у Федерацију БиХ и земље у окружењу'', закључио је Васић.

Он је рекао да је већина ових артикала била у мањим трговачким радњама, посебно на пијаци и тржници, што не значи да није постојала могућност да такву робу протуре и у супермаркете.

Ухапшени Зоран Каламбура из Бање Луке је главни осумњичени у вези са нелегалним пунионицама алкохола, које је полиција Српске пронашла на више локација. У Каламбуриним објектима, у бањолучким насељима Туњице и Врбања, пронађена је нелегална пунионица алкохола и лажна амбалажа.

Нелегална пунионица откривена је и у објекту Слободанке Марић у Котор Вароши, док је претресом објеката Мире Петковић у Трну откривена нелегална штампарија, у којој су штампане етикете за разна алкохолна и безалкохолна пића, као и лажне акцизне маркице.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog