Društvo

Бијели шенген само за Македонију?

БРИСЕЛ - ЕУ могла би убрзо да укине визни режим за грађане Македоније, док Србија и Црна Гора још не испуњавају све услове, а БиХ и Албанија су "на правом путу", наводи се у извјештају Европске комисије.


У извјештају који је објављен на сајту Европског института за стабилност наводи се да је само Македонија испунила услове у вези са безбједности докумената, илегалном имиграцијом, јавним редом, спољним односима и основним правима.

Македонија има статус кандидата за чланство у ЕУ од 2005. године, али још није добила зелено свјетло за почетак разговора о приступу европском блоку.

Србију спутава Холандија због недовољне сарадње са Хашким трибуналом. У документу, који Европска комисија званично није објавила, наводи се да је Београд добио највише оцјене само за безбједност путних докумената, те да је достигао већину стандарда по осталим критеријумима.

Исте оцјене добила је и Црна Гора, која је у децембру поднијела званичну кандидатуру за чланство у ЕУ.

У извјештају се додаје да су Албанија и БиХ "на правом путу", али да још не испуњавају стандарде. За Косово није урађена процјена, а држављани Хрватске већ имају безвизни приступ чланицама Уније.

Европска комисија одбила је да потврди информације из извјештаја, али је објавила да ће ускоро услиједити разговори о либерализацији визног режима са балканским земљама.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog