Društvo

Епидемија рубеоле у Српској

БАЊАЛУКА - У општинама Приједор, Козарска Дубица и Котор Варош проглашена је епидемија рубеоле, гдје је регистровано 161 обољело лице, и то углавном узраста од 15 до 19 година, потврдила је Срни портпарпол Института за заштиту здравља Републике Српске (РС) Милка Мрђа.


Она је прецизирала да је на подручју општине Приједор од 5. до 25. маја регистровано 29 обољелих, углавном средњошколаца, у Котор Вароши од 24. априла до 25. маја 82 обољела, а у Козарској Дубици од 4. до 25. маја 50 обољелих.

"Према ријечима љекара, обољела дјеца рођена су у ратном периоду, 1991., 1992. 1993. и 1994. године и нису вакцинисана против ове заразне болести", истакала је Мрђа.

Она је подсјетила да је у ратном и предратном периоду била велика тешкоћа да се набаве вакцине.

"Пристизало је избјегло и расељено становништво и међу њима и дјеца која у таквим околностима нису вакцинисана или су пак непотпуно вакцинисана", рекла је Мрђа.

Она је истакла да ни и у једној општини није било тежих клиничких облика нити компликације болести, те да је већина обољелих на кућном лијечењу.

"Терапија је симптоматска, а епидемије су у силазној путањи и трајаће док не оболе осјетљива, односно невакцинисана дјеца у контакту с обољелима у школи и домаћинству", навела је Мрђа.

Епидемиолог Инситута за заштиту здравља РС Радован Братић рекао је да су симптоми болести благо повишена температура, блага упала слузнице носа и ждријела, осип који почиње на лицу и спушта се на труп у року од шест до 24 часа.

"Осип обично већ сутрадан почиње да блиједи па се брзо изгуби. Доста чест знак је и увећање локалних лимфних жлијезда, које буду од величине зрна грашка до величине средњег љешника", појаснио је Братић и додао да болест најчешће траје од три до седам дана.

Он појашњава да је рубеола акутна инфективна болест која се јавља зими или почетком прољећа.

Болест се преноси капљично, усљед кихања, кашљања или говора, упозоравају љекари.

"Ова болест нема тешке симптоме и код већине пацијената не оставља никакве посљедице, али може бити опасна ако се зарази трудница", појашњава Братић.

У Дому здравља Бањалука рекли су да је регистровано једно лице обољело од рубеоле.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog