Svijet

Разочараност Бриселом, прилика за екстремне странке

ЛОНДОН - Разочараност Бриселом и рекордно низак одзив могли би да, од Португала до Пољске, омогуће екстремним странкама продор у посланичке клупе Европског парламента, пише данас "Гардијан" у осврту на предстојеће изборе за то тијело ЕУ.


Узимајући за примјер Ротердам у којем ће, како показују статистике, за неколико година усељеници чинити већину становништва, лондонски лист указује на могућност да у Европски парламент први пут уђу и посланици холандске Странке слободе, која заступа оштру антиимиграциону политику и чији лидер не крије непријатељство према ЕУ, а ислам пореди са нацизмом.

То, пише "Гардијан", није само израз хлађења традиционалног холандског ентузијазма према ЕУ, већ је и симптом ширег бунтовничког расположења у Европи које би, очекује се, на изборима који почињу средином идуће седмице, могло да иде у прилог екстремистима, слободним стријелцима и популистима.

У иначе млакој изборној кампањи могу се уочити и отворени расизам и прорачуната употреба нацистичке терминологије, наводи "Гардијан".

Но, додаје лист, и крајња љевица би могла да има користи од грађанске разочараности етаблираним странкама, посебно у двије кључне чланице Уније, Њемачкој и Француској.

Ако се свему томе дода и прогнозирани слаб одзив, мањак интересовања за гласање и прибјегавање апстиненцији као изразу протеста због кризе, незапослености и политике укоријењених странака, могли би да означе дубљу кризу легитмитета Европског парламента и кредибилитета ЕУ, закључује "Гардијан".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog