Svijet

Јужнокорејске и америчке снаге у приправности

СЕУЛ - Јужнокорејске и америчке снаге подигле су данас ниво приправности послије објаве Сјеверне Кореје да одбацује примирје које је важило на Корејском полуострву пуних 50 година.


"Од данас у 7.15 часова Комбинована америчко-јужнокорејска команда подигла је приправност на други ниво", саопштило је Министарство одбране у Сеулу.

Портпарол Вон Те Јае рекао је да ће бити појачано надгледање Сјеверне Кореје, уз додатну моблизацију ваздухопловног и војног особља.

Пјонгјанг је јуче саопштио да напушта примирје потписано послије Корејског рата, вођеног од 1950. до 1953. године, и упозорио да би могао да покрене војну акцију против јужног сусједа, два дана послије новог тестирања атомске бомбе.

Ови кораци предузети су након што је Јужна Кореја одлучила да се придружи међународној иницијативи под вођством САД за контролу бродова за које се сумња да превозе оружје за масовно уништење.

"Свака непријатељска акција против наше републике, укључујући заустављање и претрес наших мирољубивих бродова, суочиће се са моменталним и снажним војним нападом", саопштила је сјевернокорејска војска.

САД још имају 28 500 војника стационираних у Јужној Кореји.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog